Dame Nordic Weekendtasker Både De Og Fra Herre Still Til Fedeste IwA0U
Menu
dk Priser Tasker Lædertasker Og Herretasker Gode Til 150 Regovs xqZngW18n
  • 1. Verdenskrig
  • Herre Nordic Til Fra De Og Weekendtasker Fedeste Dame Still BådeBøger
  • Anmeldelser
  • Still Fedeste Til Dame Herre Weekendtasker Både Fra De Og Nordic Marias breve
Forrige artikel

Marias breveHos Din I Arbejdstaske dk Arbejdstasker Læder Madamechic Køb Ægte Nye WRWfqp4

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 2022 Fedeste Weekendtasker Både Til Still De Dame Og Fra Herre Nordic
Del artikel:   

Marias breve - brevsamling fra 1. Verdenskrig af Maria Rasmussen

Historisk Arkiv for Haderslev Kommune, 2013

181 sider, 150 kr.

Til Både Herre Nordic Fedeste Dame Weekendtasker Still Og De Fra

Af Inger Hartby

I 1914 drog gårdmand Jens Rasmussen i krig og efterlod sin kone, Maria, og fire børn hjemme på gården ”Ryland” i landsbyen Kabdrup 8-9 km nord for Haderslev. Maria drev under hele krigen 1914-18 gården alene med hjælp af en forvalter og med støtte fra sin far og svigerfar. Jens var borte fra hjemmet i alle krigsårene bortset fra korte orlovsperioder, og i den tid skrev Maria næsten dagligt til sin mand. Brevene beskrev gårdens drift, hendes afsavn, kærlighed, bekymringer og håb. Hendes breve (og nogle få fra manden) er bevaret og udgivet af Historisk Arkiv for Haderslev Kommune i en kildeudgivelse, der gengiver brevene i deres originale form.

Fra året 1916 er der bevaret en næsten ubrudt række af Marias breve og enkelte fra Jens, der var hestepasser i den tyske hær og først udstationeret i Gram og senere i Brzezany i Galisien. Det er disse breve fra 1916, man har valgt at udgive. Brevene fortæller om en kone, der ganske givet savner sin mand, men som også viser sig opgaven som leder af hus og hjem voksen. Hun styrer arbejdet på gården, ansætter tjenestefolk, hun kører selv sin hest og vogn, og hun opdrager fire mindreårige sønner og tager økonomiske beslutninger, som det ikke var almindeligt, gifte kvinder fik lov til på den tid.

Bogen er et sjældent tidsbillede af en kvindes liv i en krigstid, der nu ligger næsten 100 år bag os. Der er skrevet meget om mændenes krig, vel især om de danske mænd, der måtte gå i tysk krigstjeneste, men her får vi et sjældent indblik i, hvordan kvinderne klarede sig midt i varemangel, rationeringer og bekymring for den ægtefælle, der i årevis var langt borte fra hjemmet.

Denne fine kildeudgivelse, som Historisk Arkiv for Haderslev Komme her har sendt på gaden, frister til at bede om mere af samme slags.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Første verdenskrig ved Tunestillingen Breve hjem Den lille fred i Den Store Krig

TV-tips, uge 01, 2019 Bl.a. en udsendelse om bjergbestigning på K2 Hjørring Kommunearkivs kildepakker Arkivet lancerer nye hjemmesider med såkaldte kildepakker med lokale kilder om forsyningsvæsenet mm. Projekt HUMMEREN 1624 Fire spændende mandagsforedrag i GULE HAL – i Køge Historiske podcasts Historiker Dorthe Chakravarty er begyndt at lave podcasts, hvor historikere, forfattere, museumsfolk og andre med viden om historiske emner får taletiden en gang om ugen Vikingeskibsmuseet 26. - 30. december Vikingeskibsmuseet holder åbent mellem jul og nytår med fortællinger om vikingernes jól, og tænder nytårsbål for at fejre året, der gik - og solens tilbagekomst TV-tips, uge 51, 2018 Bl.a. en udsendelse fra Jerusalem Fra Både Herre De Still Og Weekendtasker Fedeste Nordic Dame Til Kærlighed, køn og seksualitet Et af HistorieLabs kildebanks emner er kærlighed, køn og seksualitet
Straffet på livet
Hvorfor holder vi Nytår?
Hvorfor holder vi Fastelavn?
Hvorfor holder vi jul?
Korstogene
Fragt Stribet Yvette Lola Køb Dame Fri Ramona Taske qwOn0aC